Deprecated: Function register_sidebar_widget is deprecated since version 2.8.0! Use wp_register_sidebar_widget() instead. in /home/ho-degraaff.nl/public_html/tsjechoslowaaksewolfhond.nl/wp-includes/functions.php on line 6031

Deprecated: Function register_widget_control is deprecated since version 2.8.0! Use wp_register_widget_control() instead. in /home/ho-degraaff.nl/public_html/tsjechoslowaaksewolfhond.nl/wp-includes/functions.php on line 6031
DM Degeneratieve Myleopathie -

Terug naar Gezondheidsonderzoeken

DM Degeneratieve Myleopathie

DM Degeneratieve Myleopathie

Een van de verplichte testen voordat er gefokt mag worden met een Tsjech is die voor de Degeneratieve Myelopathie.

Uit deze test kan komen ‘Lijder’ , ‘Drager’ of ‘Vrij’

Met een lijder mag niet gefokt worden evenmin als met 2 dragers.

Oorzaak:
In het ruggenmerg lopen de zenuwbanen welke de spieren aansturen. Deze zenuwen liggen in bundels gegroepeerd in de zogenoemde “witte stof”. Deze witte stof wordt aangetast, de isolatie (myeline) van de zenuwen verdwijnt en de zenuwen sterven af, waardoor de aansturing van de spieren steeds minder wordt. Dit wordt veroorzaakt door een mutatie in een gen en het al dan niet aanwezig zijn van een bepaald allel.

NormalVsDM

Symptomen:
Degeneratieve Myelopathy begint met zwakte en coördinatieverlies in de achterste ledematen. Eerst een poot en later de andere poot. De hond gaat slepen en waggelen met de achterpoten en struikelen. De nagels slijten en beschadiging van de poot kunnen volgen, waarna mogelijk infecties kunnen optreden. Later, als de verlamming verergert, valt de hond om, vooral op een gladde ondergrond. Lopen wordt steeds moeilijker. Een hond in goede conditie kan echter nog wel rennen (zolang de tweede poot nog bruikbaar is). Incontinentie betekent meestal dat het einde nabij is. Uiteindelijk worden de vitale organen aangetast. Het verloop van de ziekte is afhankelijk van de fysieke conditie en omgevingsfactoren.

Bij de Duitse Herder komt deze aandoening relatief vaak voor. De reden dat de Tsjech hier ook last van heeft is omdat de Tsjech een kruising is tussen de Wolf en een Duitse Herder.

Translate »
Volg je ons al?